Case Study

House D6 – Sustainable, reversible housing

The design task for this house in the Oberberg region of Germany was to construct a sustainable single-family dwelling, which incorporates the surrounding landscape into the living space and creates covered outdoor spaces for the rainy summer days in the region. The building follows the traditional, one-room deep longhouse concept with main rooms that take up the entire width.

The living room in the middle of the building reaches up under the roof and forms the central common room, from which the bedrooms, bathrooms and master bedroom on the upper floor are accessed. A galvanized steel walkway with a translucent grating connects the two independent units and leads to the common gallery in the two-storey living area. The slender steel and wooden skeleton construction are reversibly joined at all points.

The main galvanized steel beams are bolted to the columns and serve to carry the slender wooden beam ceilings. This ensures that the building is capable of deconstruction and reuse of the galvanized steel structure. The beams remain visible and create a warm atmosphere for living. Aretz Dürr Architektur's result is an architecture that focuses on the essential minimum to achieve the best outcome possible. The building was ‘House of the Year 2020’ in Germany.

Case Study
English
Download

European General 
Galvanizers Association

Follow us and keep up to date
©2022 EGGA | Privacy Policy
Site by Fortico Media
downloadmagnifiercrosschevron-down